Belgische grootheden

De motorsport is zoals bijna iedere andere sport populair op internationaal niveau. De meeste kampioenschappen trekken topsporters van over de hele wereld. Toch kent het kleine landje België ook een aantal grote motorcoureurs die in het verleden heel wat gepresteerd hebben. Ook zijn er racers die op dit moment nog steeds veelbelovend zijn. Op deze pagina vind je een klein overzicht van een aantal zeer spraakmakende Belgische coureurs uit het heden en uit het verleden.

René Baeten

Deze man heeft zijn beroemdheid te danken aan zijn indrukwekkende prestaties op het wereldkampioenschap motorcross in de 500cc-klasse in 1958. Hij was de eerste Belg die deze titel op zijn naam kreeg en is vooralsnog de eerste Belg die deze titel draagt. Dit deed hij op een machine van het Belgische merk FN. Ondanks het geweldige resultaat van Baeten besloot FN zich het jaar daarna terug te trekken uit de motorcross sport. De overwinning was voor Baeten zelf extra verdiend, omdat hij op het wereldkampioenschap van 1957 de tweede plek behaalde. Eén jaar later klom hij de laatste stap omhoog!

Jan Olieslager

Olieslager, die geboren werd in het jaar 1883, kan worden gezien als de eerste grote motorcoureur die we in België kende. Hij begon zijn carrière als wielrenner, maar werd vanaf het jaar 1900 een motorcoureur. Als lid van de Antwerp Motor Club,won hij in datzelfde jaar een medaille bij het eerste motorkampioenschap in Zurenborg. Eén jaar later kreeg hij het voor elkaar om met 80 km per uur het wereldsnelheidsrecord per motor te verbreken. Een overwinning op de motorrace Parijs-Bordeaux-Parijs in 1904 bezorgde hem echter een bekeuring voor het rijden op een motor zonder rijbewijs. Het rijbewijs dat hij nodig zou hebben gehad bestond echter nog niet in België.

Olieslager verbrak ook het record op de 5 km, die hij binnen 2 minuten en 52 seconden af wist te leggen. Er wordt ook gedacht dat deze man de eerste persoon ter wereld was die een snelheid boven de 100 km per uur wist te behalen.

Livio Loi

Op dit moment is deze man misschien wel de grootste naam die we op dit moment binnen de motorsport in de gaten moeten houden. Loi werd geboren in het jaar 1997, maar zette als junior al een aantal topprestaties neer. Zijn eerste overwinning haalde hij in de A-klasse van de junioren in het jaar 2007 op het Belgische Pocketbike-kampioenschap. In de Junior B klasse won hij dit zelfde kampioenschap in België en Nederland. De jaren daarna wist hij ook goed te presteren. Helaas wist hij tijdens zijn samenwerking met het Reale Avintia Academy team in 2018 geen overtuigende resultaten weg te zetten, waardoor zijn samenwerking met het team werd stopgezet en hij op dit moment zonder team zit. Ondanks deze mindere resultaten denkt Loi niet dat zijn carrière voorbij is. Hij houdt hoop op verbetering en werkt hard om over deze tegenslag heen te komen.

Naast deze drie grote namen zijn er in België zo’n 37 motorcoureurs aanwezig geweest op nationaal en internationaal niveau. Sommigen van deze racers hebben in het verleden aan kampioenschappen mee gedaan en sommigen van hen zijn op dit moment nog steeds actief.