Het merk maakt de man

Het deelnemen aan motorfietswedstrijden begint bij het aanschaffen van een goede motorfiets. Er zijn verschillende merken die zich specialiseren in het maken van deze wedstrijd motorfietsen, maar wat is nu precies de beste?

KTM

Als we kijken naar de lijst van Dakar winnaars van de afgelopen aantal jaren, is het opvallend dat het merk dat de meeste overwinningen op zijn naam heeft het merk KTM is. De afgelopen 17 jaar waren het bikers op deze motorfietsen die de overwinning binnen sleepten. Het jaar daarvoor was het een rider op een motorfiets van het merk BMW. Yamaha heeft in het verleden ook een aantal keer gewonnen, maar dit nummer is niets in vergelijking met de overwinningen van de KTM motorfietsen.

Het merk is afkomstig uit Oostenrijk en werd opgericht in 1992. Het merk specialiseert zich in de ‘off-road’ motorfietsen die op alle soorten oppervlakten kunnen voortbewegen, maar de afgelopen jaren is het merk zich ook gaan richten op de motorfietsen die voor verharde wegen zijn bedoelt. Dit zorgt er voor dat dit merk aanwezig is binnen bijna alle motorraces.

Honda

Honda of Honda Motor Company, is al vanaf het jaar 1959 het grootste merk onder de motorfietsen. Het merk is vanaf 1982 aanwezig op Motorcycle Grand Prix races. Dit kwam door de oprichting van de Honda Racing Corporation (HRC). De motors die worden gebruikt in een Grand Prix race zijn vooral motorfietsen die bedoeld zijn voor vlakke ondergrond, dus niet zoals de motorfietsen die op de Dakar Rally worden gebruikt. Het merk Honda is echter wel aanwezig op het Motorcross World Championship, waar het merk maarliefst zes keer een overwinning binnensleepte, en de World Enduro Championship, waar het acht titels behaalden. Deze twee wereldkampioenschappen worden op andere ondergronden afgelegd, wat betekent dat het merk Honda zich ook op de maak van off-road motorfietsen richt.

Yamaha

Onder de naam Yamaha Motor Company, is het merk Yamaha ook zeer populair binnen de motorfietssport. Het merk werd opgericht in het jaar 1955, toen het zich afsplitste van de overkoepelende Yamaha Corproration. Het merk wist binnen de motorsport 39 keer wereldkampioen te worden binnen verschillende disciplines. Het merk richt zich op de productie van zowel on-road als off-road motorfietsen.

Het behalen van een overwinning heb je natuurlijk niet alleen te danken aan het merk motorfiets waar je een race op rijdt, maar ook aan jouw eigen technieken en vaardigheden. Een speciale band met het rijtuig kan voor een rider echter wel erg gunstig zijn. Het ligt om deze reden misschien niet compleet aan wat nou precies het beste merk motorfiets is, maar aan het merk die een rider zelf het fijnst vindt. Weten over de goede merken zoals ze hierboven vermeld staan kan gunstig zijn, maar het is voor bikers nog gunstiger om verschillende merken en modellen zelf te testen voor ze definitief oordelen.