Motoren in de Tour de France

Voor motorfietsen is tijdens de Tour de France een belangrijke rol weggelegd. Maar welke personen maken deel uit van zo’n motorteam?

Wedstrijdcommissarissen

Wedstrijdcommissarissen bepalen de startvolgorde en zorgen voor de naleving van het wedstrijdreglement. Daarnaast besteden ze extra aandacht aan het vertrek van de renners, de bochten en het parcours zelf. Ook bij de eindstreep spelen wedstrijdcommissarissen een belangrijke rol.

Juryleden

Een overwinning bij de Tour de France lijkt eenvoudig: wie als eerste over de eindstreep komt, heeft de Tour gewonnen. Toch gelden er ook tijdens de wedstrijd bepaalde regels. De juryleden zien erop toe dat deze regels nageleefd worden.

Fotografen en journalisten

Zij brengen de wielrenners in beeld en zorgen voor unieke beelden, zodat ook thuisblijvers kunnen genieten van de wedstrijd. De journalisten zorgen ervoor dat de informatie actueel blijft en de klassementen volledig beschikbaar zijn zoals de volledige EK-standen.

Dokter

De Tour de France is een heel intensieve wielerwedstrijd en de aanwezigheid van een dokter is dan ook vereist.

Verkeersleiders

Verkeersleiders zorgen ervoor dat op het parcours alles in goede banen geleid wordt. Ze houden toeschouwers weg van het parcours en ze geven renners aanwijzingen voor het volgen van de omloop.

Ardoisier

Al bij de Eerste race TOUR DE FRANCE was een belangrijke rol weggelegd voor de ardoisier of de bordjesman. Deze persoon geeft op een krijtbord de tijdsverschillen aan tussen de renners en/of het peloton. Door de komst van oortjes en digitale klokken dreigt de aanwezigheid van de ardoisier verloren te gaan. Jammer, want deze maakt al sinds het begin van de Tour de France deel uit van deze wielerwedstrijd en heeft daarmee een grote nostalgische waarde.

Motoren in de Tour de France

Als vanaf 1977 wordt een beroep gedaan op Kawasaki motoren tijdens de Tour de France. Tijdens de editie 2019 werden hiervoor de bijzonder comfortabele en wendbare Niken-motoren ingezet. Eigen aan deze motoren is ook dat ze verschillende soorten terreinen aan kunnen en dat ze veiligheid garanderen bij veranderende weersomstandigheden. Ook voor andere belangrijke wielerwedstrijden zoals bijvoorbeeld de Vuelta, heeft Yamaha een samenwerkingsovereenkomst.