The Legend: Stefan Everts

Een van de grootse namen van de Belgische motorsport verdient op deze website zeker extra aandacht.

Stefan Everts, geboren in het jaar 1972, kreeg de motorsport als het ware met de paplepel ingegeven. Als zoon van een van de beste motorcrossers aller tijden, Harry Everts, groeide hij op met de motorsport en hij wist al van kleins af aan dat hij in de voetsporen van zijn vader wilde treden. Stefan Everts was nauwelijks vier jaar toen hij met zijn aangepaste, kleine motorfiets over verschillende parcours scheurde.

The Legend

Op zestienjarige leeftijd won Stefan Everts zijn eerste Grand Prix en in 1991 – hij was toen pas 19 – werd hij voor het eerst wereldkampioen. Deze overwinningen zouden de eerste twee worden uit een lange rij. Everts sleepte maar liefst tien wereldtitels en 101 Grand Prix overwinningen in de wacht. Het zijn vooral deze tien wereldtitels die hem tot de grootste motorcrosser aller tijden maakten en hem de bijnaam ‘The Legend’ opleverden. Een andere grote kwaliteit van Everts was dat hij goed was op elk terrein en dat hij in alle drie de klassen van motorraces (125cc, 250 cc en 500 cc) zijn wereldkampioentitels behaalde.

Einde sportcarrière

Voor Everts zelf was het hoogtepunt van zijn carrière het feit dat hij in 2003 op de omloop van Ernée op een dag drie Grand Prix overwinningen binnenhaalde en ook zijn tiende wereldtitel in 2006 liet een diepe indruk op hem na. Na deze laatste overwinning – op het toppunt van zijn roem – maakte Stefan Everts een einde aan zijn carrière als motorcrosser. Zijn laatste officiële wedstrijd vond plaats op 24 september 2006 in Matterley Basin in Groot-Brittannië.

Stefan Everts werd maar liefst vijf keer uitgeroepen tot sportman van het jaar en omwille van zijn uitzonderlijke loopbaan als sportman ontving hij een Lifetime Achievement Award.

Na zijn sportcarrière bleef Stefan Everts zich inzetten voor de motorsport en werd hij wedstrijdbegeleider bij KTM, een Oostenrijks motormerk.